Räcker det inte med 4G?
Varför bry oss om fiber och lägga ned en massa pengar när 4G ändå kommer?
Det är egentligen inte en fråga om antingen eller, utan både och. För hemmet kommer fiber vara ett av de bästa valen, och för dina mobila enheter du har med dig passar ett mobilt nätverk som 4G.
Nätets belastning
4G kommer att behövas för alla mobila enheter vi har; Alla mobiltelefoner, skogsmaskiner, entreprenadmaskiner, datainsamlingar där nätverk saknas, personbilar. Överallt kommer det finnas behov av trådlösa uppkopplingar. Att då försöka använda nätet samtidigt för IP-tv, IP-telefoni och bredbandstjänster kommer göra att nätet blir mycket belastat vilket ger begränsade överföringshastigheter.
Ett räkneexempel är också att om du väljer att titta på TV i HD-kvalité så tar det upp till 2,3 Gb/h (siffror från Netflix). Du kan själv göra en beräkning på hur många timmar som du kan titta på TV med abonnemang från valfri operatör. Tänk då på att all data bara räknas till TV-tittande, och inget surfande, strömmande musik eller liknande.
Fiber är framtidssäkert
Ett fibernätverk är mer framtidssäkert än tekniken med 4G. Med 4G är hastigheten begränsad, medan man i fiber kan överföras med ljusets hastighet.
4G har idag en teoretisk topphastighet på omkring 100 Mbit/s, och det finns en standard angiven att kunna ge 1 Gbit/s. En hastighet som fibern klarar redan idag. Å andra sedan har man genom fiber idag gjort lyckade försök med att skicka i en hastighet av upp mot 26 Tbit/s via fiber, och i Japan siktar forskare redan på att nå 1 Pbit/s via fiber.
Men radiotekniken kommer utvecklas
Visst är det så! Och det kommer också våra krav på vilken datahastighet våra mobila enheter skall vara uppkopplade med. Allt fler kommer ha smarta telefoner, surfplattor och annat som vi förväntar oss ha ständig uppkoppling mot Internet. Även fibertekniken kommer utvecklas och bli bättre.
Begränsat frekvensspektrum
Radiotrafiken fungerar på så sätt att man på givna frekvenser skickar information. Antalet frekvenser som finns att tillgå är begränsat, vilket gör att datatrafiken kommer vara en delade resurs. Låt oss säga att ett frekvensband är 1 meter långt. Varje användare tar några centimeter för att överföra data. Ju fler centimeter du har, desto snabbare uppkoppling. Är det då fler och fler som skall dela på den tilldelade metern, blir anslutningen långsammare.
Dålig utbyggnad på landsbygden
Det kommer dröja innan det blir riktigt bra täckning för oss på landsbygden, och vissa områden kommer inte alls att få täckning. Vi hamnar i samma situation som med bredbandsnätet, där man koncentrerar utbyggnaden i städer och centralorter.
Källa byafiber.se